Beställ ditt prov här

Hardie® Plank: Lite i framkant får man väl lov att vara

Hardie® Plank: Lite i framkant får man väl lov att vara

2021-02-19
På en mycket brant väg i Vejle, i Danmark, med fri utsikt över hamnen byggdes denna vackra villa år 2010. Villan på 240 m² är ett exklusivt bygge med vita Hardie® Plank fasadbrädor och matchande vita Hardie Trim täcklister på fasaden.

Projektet i korthet

  • Namn: Dornsvej
  • Plats: Vejle, Danmark
  • Hustyp: Villa på 240 m²
  • Produkter: Hardie® Plank fasadbrädor i färgen vit och Hardie™ Trim täcklister i färgen vit
  • Byggår: 2010
  • Kund: Familjen Van den Berg


"Vi var faktiskt några av de första som byggde ett helt hus med James Hardie produkter, och många nyfikna blickar följde därför vårt bygge", säger ägaren André Van den Berg. "Minimalt underhåll var ett krav från oss och valet föll på Hardie® Plank fasadbrädor, och att matcha dem med Hardie™ Trim täcklister i fibercement i alla hörn och runt fönstren. Vi använde också Hardie™ Trim täcklister monterade vertikalt på fasaden för att göra fogarna osynliga."


Hantverkare måste vänja sig vid att ett lättviktsmaterial i fibercement inte är detsamma som motsvarigheten i trä, vilket är minst dubbelt så tjockt och därmed väger mer. Fibercementplankor måste hanteras lite mer försiktigt, å andra sidan behöver du bara lyfta ca. hälften, vilket i ett hus som detta motsvarar 2,4 ton mindre att bära under bygget.

 

"Vi behöver bara underhålla fasaden en gång per år, då tvättar vi fasaden med tvål och vatten, det är allt! Oftast är det ett familjeprojekt och tar 5-6 timmar, och vem skadas av lite vatten en varm sommardag?" I James Hardies monteringsanvisningar är detta faktiskt den bästa formen av underhåll och du undviker därför att damm eller smuts fastnar på fasaden som kan ge en grogrund för algtillväxt.

"Vi har faktiskt sett ett antal hus i närområdet använda Hardie® Plank fasabrädor sen vi byggde vårt hus, både nybyggen och renoveringsprojekt. Jag tror att det sprider sig" avslutar André Van den Berg.


Hardie® Plank fasadbrädor finns i 6 färger, men särskilt tre färger sticker ut på den nordiska marknaden. Det är vit, svart och ljusgrå. Under de senaste åren har svart varit den bästsäljande färgen, men det kan förändras igen om 2-3 år till vitt. Nordbornas önskan om starka och distinkta färger är inte särskilt stor, till skillnad från till exempel i Australien eller England, där "New England" stilen har ökat och där bostadsområden med många blandade färger dyker upp.

×