Beställ ditt prov här

Att välja den perfekt nyansen

Tänk på de nyanser du älskar, stämningen du vill förmedla och hur du har inrett ditt hem. Bli inspirerad av vår moderna färgpalett, perfekt för det svenska landskapet. 

Vår förstklassiga fasadbeklädnad tillverkad i fibercement levereras med med ColourPlus™-teknik, en fabriksmålad yta som ger ditt hem extra skydd mot alla typer av väder, perfekt för både modern och traditionell design

Vårt kompletta sortiment med 21 färger och naturliga strukturer ger många alternativ för att du ska kunna bygga ett hus i vilken stil du än väljer. James Hardie fibercementprodukter erbjuds i både en slät yta och trästruktur och kan installeras horisontellt eller vertikalt, vilket ger stor designflexibilitet.

 

Val av kulör

När det är dags att designa ditt hem, tänk på vilken helhetsbild du vill skapa.

Varma färger är välkommnande och väcker känslor. En varm röd färg är det perfekta valet för ett traditionellt svenskt hem. Eller varför inte en mer klassisk svensk stil med en fasad i ljusgult.

Svala färger är avslappnande och lugnande. Svalare nyanser tenderar att vara ett säkrare val och förknippas ofta med en modern design.
För en elegant, lugn fasad är färger som liknar varandra i nyans och som delar en gemensam ton ett bra val t.ex. gråblå och ljusgrå. Denna typ av kombination fungerar bra när du vill ha minimal kontrast och skapa ett lugnt, fridfullt utseende. 

För ett djärvare designval är det motsatta färger som gäller, exempelvis rött och grönt. Motsatta färger skapar tillsammans stor kontrast, särskilt när de används i sin renaste, mest levande form.

Antalet färger som används i på en fasad beror på dig och vilka detaljer som du vill framhäva, omgivningarna och vilken stil du vill uppnå.


Nyare arkitektoniska stilar (och ibland större hus) kan dra nytta av mer än två färger. Genom att lägga till en andra färg på stommen eller listerna kan du göra ditt hem mer visuellt tilltalande.


Dessa färger bör, allmänt, ligga nära varandra på färghjulet, med en liten förändring i ton eller djup. Om ditt hem inte har något naturligt sätt att dela upp färger, tvinga inte fram det. Välj en mindre komplex färgkombination.

Det beror på vad du vill uppnå. Väljer du en ljusare färg an din fasad får du mer kontrast och framhäver fönster, dörr eller hörnor. Väljer du istället en mörkare färg, eller en färg i samma färg som din fasade får du ett mer sömlöst utseende på ditt hem. 

För ett traditionellt svenskt utseende kan du använda vita lister i kombination med en röd fasad. Eller för ett mer modernt hem kan du använda svarta lister på en svar fasad. 

Om du har horisontella eller vertikala lister kan det vara bra att välja dem i en annan färg än listerna runt fönstren. 

Färg kan tillföra mycket till ett hus, men ibland är det bäst att inte använda någon alls. Var inte rädd för att ha ett helt vitt hus. Vitt reflekterar ljus och ser ut att variera i ton under dagen. Dessutom kan du alltid leka med färgen på din dörr och andra element som landskapsarkitektur eller utemöbler som tillsammans skapar det övergripande utseendet.

Ett hus ser mindre ut på grund av starka färgkontraster eller när ljusa och mörka färger används i kombination. Detta är inte alltid en dålig sak och kan förbättra designen.

Om du gillar djupare färger och inte vill att ditt hus ska se mindre ut ska du inte använda vita lister, utan istället en mellantonsfärgad list som får huvudfärgen att se ljusare ut.
Vi erbjuder 6 moderna färger för Hardie® VL Plank :
  • Vit
  • Ljusgrå
  • Antracitgrå
  • Svart
  • Skiffergrå
  • Creme

Trästruktur eller slät yta?

Välj rätt utseende för ditt hem. Hardie® fasadbeklädnad i fibercement finns med två ytskitkt: trästruktur (cedar) och med en slät yta (smooth), för att skapa ett klassiskt eller modernt hem. 


Naturligt utseende på ditt hem

Om du älskar utseendet på målat trä men inte vill ha besväret med löpande underhåll är vår trästruktur (cedar) ett perfekt val. Vår avancerade fibercement erbjuder all skönhet från träets egenskaper, men ruttnar inte eller bleknar inte, och skyddar mot väder och brand.


Modernt utseende på ditt hem

Om du önskar ett mer modernt utseende på ditt hem är en slät yta (smooth) det bästa valet. Med en slitstark, tålig yta och färger med ColourPlus™-teknik står våra fasadprodukter emot alla typer av väder, samt är beständiga mor brand. 

Vi rekommenderar:

Vit

Tidlös kulör med lugnande svala grå undertoner för ett modernt, stilrent uttryck. Perfekt för att skapa ett modernt utseende som passar in i omgivningarna.

Ljusgrå

Mjuk och sofistikerad. Denna lugna nyans ger ett harmoniskt utseende på din fasad, samtidigt som det ger ditt hem karaktär med ett inbjudande intryck.  

Antracitgrå

​En vågad grå färg intensifierad av blå undertoner för att skapa skarpt definierade linjer som ger din fasad ett modernt utseende. 

Svart 

Mörk och sammetslen modern klassiker. Modig kulör som passar moderna hus med enkla former. Vår svarta färg värms inte upp lika mycket som en målad färg, vilket gör att fasaden håller längre. 

Antikröd 

Denna djupa röda färg är perfekt för dig som önskar en kulör med långa svenska traditioner. Kombinera med Hardie® Trim i vitt för att åstadkomma det traditionella svenska utseendet. 

Creme 

Vacker mjuk nyans av linne med subtil varm underton för ett lugnt utseende.

Alla färger:

Ljusgul 

Behaglig nyans i ljust gula toner, i en mild och varm kulör. Klassisk nyans som gör ditt hem personligt och tillför ett historiskt uttryck. 

Antikgrön

En vacker ljusgrön färg med toner av grått. Denna gröna nyans har en lång tradition i den svenska historien. 

 

Gråbeige

Modern duvgrå kulör med neutrala gyllene undertoner.

Mossgrön

Varm grågrön kulör som för tankarna till den svenska skogen. 

Pärlgrå

Elegant neutral kulör inspirerad av strand och snäckskal.

Khaki

Inslag av trä med milda, grågröna toner.

Sammetsbrun

Subtila undertoner av ostron och snäckskal sammanstrålar till en tidlös nyans.

Gråblå

Vacker gråbaserad blå kulör inspirerad av havet. 

Barkbrun

Spännande mörk kulör för ett kraftfullt utseende men samtidigt get en naturlig mjukhet.

Olivgrön

Stämningsfull grågrön färg med dämpade silvertoner som fångar upp ljuset.

Aftonblå

Dämpad metallblå kulör som får liv i kombination med en krämig neutral färg.

Kastanjebrun

Karismatisk brun nyans med djupa toner av silkeslen kastanj och vackert åldrat läder.

Stålgrå

Kraftfull grå färg inspirerad av smidesjärn.

Skiffergrå

En djup varm grå färg som påminner om polerat antikt silver.

Espresso

Denna klassiska mörka nyans har subtila bruna pigment som ger värme till en ren grå bas.

Färgkarta 

För ett perfekt slutresultat

Hardie™ Trim är den sista detaljen som fulländar ditt hems design. Använd lister eller profiler både i hörn, runt fönster och dörrar, eller till exempel vertikalt monterade över golvfogar. Bara fantasin sätter gränser med vårt sortiment av lister och profiler i både aluminium och fibercement.


Rama in din design


En exakt färgmatchning eller ljusare dekorfärger är oftast det säkraste valet, eftersom ögat först dras till den ljusaste färgen och du i de flesta fall använder dekorfärger för att framhäva ditt hems mest intressanta detaljer.


Ta fram definition och djup


Om du känner dig modig kan du också använda kontrasterande färger på dina lister mot din fasadfärg för att framhäva ditt hems design. Fönster i antracitgrått kan se fantastiska ut mot lister i pärlgrått eller creme.

ColourPlus™-teknik

Färgkvalitet som du kan lita på!

Sol, vind, regn och slitage över tid är de värsta fiender för alla fasader, och det kommer alltid att påverka ditt bygge oavsett hur välbyggt det är. Se till att din fasad håller sitt utseende med vårt urval av färger med ColourPlus™-teknik. Speciellt utformade för att ge dig hållbara produkter som endast kräver minimalt underhåll. Vår ”bakteknik” i flera lager säkerställer att färgen klarar av alla utmaningar även i de värsta väderförhållandena.

Fördelarna med ColourPlus™-teknik:

  • Slitstark yta
  • Vår speciella "bakteknik" i flera lager
  • Motståndskraftig mot UV strålning 
×