Beställ ditt prov här

Hardie® VL Plank är den perfekta, väderbeständiga fasadlösningen för Boer'n Box

Hardie® VL Plank är den perfekta, väderbeständiga fasadlösningen för Boer'n Box

2023-02-06

I byn Hoenderloo, i Nederländerna, ligger ett vackert och karakteristiskt byggprojekt med 12 hus. Boer'n Box-projektet ritades av arkitekten Lars Courage och färdigställdes 2016 samt 2018. Den typiska svarta fasadbeklädnaden för denna stil ger projektet ett attraktiv unikt utseende.

Den gamla fasaden var inte väderbeständig

En tid efter färdigställandet av det ursprungliga bygget visade det sig att de mycket eftertraktade husen hade en stor utmaning: fasadbeklädnaden, det ursprungliga fasadvalet inte var väderbeständigt. Vilket resulterade i klagomål från de boende. Reinier Gieteling, direktör och ägare av Redon Bouw, var ansvarig för utvecklingen och mycket tydlig med sin ambition: "Jag vill främst förverkliga och bygga projekt som håller i lång tid. Det som håller är också hållbart." För det ansvariga byggföretaget är kvalitet också mycket viktigt. Reinier: "För fasaden använde vi till en början ett kompositmaterial i svart. Men svart absorberar mycket värme, så det måste vara mycket motståndskraftigt mot solen, vilket det ursprungliga fasadvalet inte var. Dessutom är brandklass B1 naturligtvis också ett viktigt krav."

 

Ett noggrant arbete för att hitta en lämplig lösning

Att byta fasadmaterialet var därför det enda alternativet. För denna utmaning arbetade Redon Bouw intensivt med TIFA Lemele, som är specialiserade på fönsterkarmar och prefabricerade timmerstommar. Anton Exel är chef för detta mer än 60 år gamla familjeföretag och han är entusiastisk över Hardie® VL fasadbrädan: "Det är ett hållbart material, som kräver minimalt underhåll och är estetiskt mycket lämpligt för denna design." Dessutom visade sig valet av Hardie® VL Plank uppfyllde alla de specificerade kraven, inklusive brandklass A2. Men på Redon tog man inga chanser, säger Reinier Gieteling: "Vi jämförde olika tillverkare och alternativ. Vi tittade också på andra projekt och involverade de boende i vår urvalsprocess. Vi presenterade de arkitektoniska valen för tre delegater och lyckligtvis kunde de helt och hållet gå med på våra förslag."

Ett hållbart och estetiskt resultat

Alla inblandade är mycket nöjda med resultatet. Anton säger: "Hardie® VL Plank är mycket enkelt att arbeta med på byggarbetsplatsen. Det fina med den här produkten är interlock-systemet. Du fäster dem upptill och skjuter ihop dem." Reinier bekräftar: "Du kan fästa brädorna mot varandra utan överlapp, vilket ger ett elegant slutresultat. Materialets långa livslängd med en 15-årig produktgaranti är också ett hållbart val." Så alla är nöjda, inte minst de boende själva. "Absolut", säger Anton, "de boende är mycket glada över det nya valet. Jag har fått riktigt fina komplimanger för det, till och med en flaska vin!"

×