Beställ ditt prov här

Hardie® Plank: Vi vill ha ledigt när vi är lediga - inte jobba med underhåll av fritidshuset!

Hardie® Plank: Vi vill ha ledigt när vi är lediga - inte jobba med underhåll av fritidshuset!

2021-03-09

Vår vardag har gradvis fyllts av fler och fler krav och vår tid har blivit pressad. Så reparationer och ommålning av träfasaden på våra fritidshus har hamnat långt ner på att-göra-listan. Vi vill hellre spendera vår dyrbara fritid på våra intressen och att koppla av framför vedspisen. Därför väljer många att byta till underhållsfria byggmaterial som ”klarar sig själva” utan att behövas målas om eller repareras.

Får du känslan av att fritidshuset har blivit ytterligare en arbetsplats där många timmar spenderas på oändligt underhåll av huset? Tyvärr finns det många fritidshusägare som känner igen sig i detta. En av dem är Henrik Agesen, som har haft många olika fritidshus de senaste 25 åren. Han äger nu ett fritidshus på västkusten i Nordjylland, Danmark, tillsammans med tre andra familjer. De var alla överens om att huset skulle vara så underhållsfritt som möjligt. 


Henrik Agesen och de övriga delägarna fattade därför ett drastiskt beslut att byta ut så mycket som möjligt av husets trämaterial, både ut- och invändigt, med underhållsfria byggmaterial. Det största projektet var husets träfasad som ersattes med Hardie® Plank fasadbrädor från företaget James Hardie. Dessa brädor har fördelen att de är mycket lika trä till utseendet, men är tillverkade utav fibercement. Detta gör materialet mycket tåligt, slitstarkt och väderbeständigt även i hårt utsatta kustmiljöer. Brädorna spricker eller ruttnar inte och färgen skavs inte av. Därför kräver denna typ av fasad endast minimalt underhåll under sin långa livslängd, fasaden behöver bara tvättas med tvål och vatten vid behov.

 

Tiden är för dyrbar för att spenderas på renovering och underhåll. 

Längtan efter ett underhållsfritt hus är inte bara stor hos fritidshusägare som Henrik Agesen, utan är en del av en större trend bland husägare i allmänhet. Man vill inte längre spendera sin fritid på att slipa, måla och reparera sitt hus, och därför rör sig konstruktionstrenden mot material som ”klarar sig självt” och kräver minsta möjliga från husägare. Så låter det hos producenten James Hardie, som de senaste åren upplevt rekordförsäljning av Hardie® Plank fasadbrädor, som Henrik Agesen använde sig av på sitt fritidshus. Han tror inte att efterfrågan kommer att minska heller. Snarare tvärtom tror han att den kommer att öka mycket mer i framtiden till följd av hur vi prioriterar våra fritidsaktiviteter idag.

 

Ett hus som inte behöver målas om, där du kan ta ledigt när du är ledig!

I sin längtan att återfå sin fritid ville Henrik Agesen och de andra delägarna ha ett fritidshus som inte behöver målas om. Genom att montera Hardie® Plank fasadbrädor på fasaden åstadkom de denna dröm, då de är fabriksmålade med en yta med ColourPlus™-teknik. Denna teknik "bakar" på färgen i flera lager så att färgytan blir mycket slitstark och tålig och inte behöver målas om. 


"Vissa har inte färdigheterna för underhållsarbete, men jag tror att ännu fler varken har tid eller lust till det. Jag är själv inte så händig, så den här lösningen med minimalt underhåll passar mig perfekt. Det har definitivt varit värt kostnaden. Nu kan vi äntligen ta ledigt när vi faktiskt är lediga! Helgerna var avsedda för promenader på stranden och timmar på soffan, men tiden togs ofta över av målningsarbeten. Vi låg alltid efter med underhållet av huset, det var alltid något som behövde målas om. Men nu har vi tid för långa promenader och tid för det som vi vill göra när vi är lediga" säger fritidshusägaren Henrik Agesen. 

 

Projektet i korthet

  • Plats: Lønstrup, Danmark
  • Hustyp: Fritidshus 
  • Produkt: Hardie® Plank fasadbrädor i färgen svart
  • Byggår: 2013
  • Kund: H. Agesen
  • Utförande: Lokalt byggföretag
 

×